Blog

Site yönetimi ile ilgili mevzuatlar, kanunlar ve sizler için faydalı olacağını düşündüğümüz yazılar

Daire Alırken Nelere Dikkat Etmeli ?


1-) Daire alırken, öncelikle daire tapusunun niteliği sorulmalı; yani kat mülkiyetli mi, kat irtifaklı mı, Toprak tapulu mu, kooperatif devirli mi ? Öncelikle buradan başlayarak araştırılmalıdır.

2-) Dairenin tapu fotokopisi alınarak önce tapu dairesinden daire üzerinde herhangi bir şerhin olup olmadığını tapudan sormak ve eğer bir şerh varsa satış esnasında veya öncesinden hemen kaldırılabilir mi ? Bunlar sorulmalı.

3-) Yine tapu fotokopisiyle birlikte satın alınacak dairenin bağlı bulunduğu Belediye İmar Müdürlüğüne müracaat edilerek, bu gayrimenkulün veya bulunduğu binanın üzerinde belediye imar müdürlüğünce konmuş herhangi bir şerh olup olmadığını, bir şerh var ise kaldırılabilir mi kaldırılamaz mı onun sorulması öğrenilmesi gerekir. Ayrıca binanın projesinde gösterilen numarayla daire numarası birbirini tutuyor mu? Malesef gerek binayı yapan yap-satçı, gerekse tapu dairesi olsun; zaman zaman hatalı işlemler yapmaktadır. Örneğin: Binanın belediyede bulunan projesinde bu daire  7 numaraysa, tapu senedinde 10 Nolu daire olarak gösterilmiş olabiliyor. Dikkat! düzeltilmesi de öyle kolay bir iş değildir. Sizi uğraştıracaktır.

4-) Bina yönetiminden, dairenin geçmişine dair bina yönetimine herhangi bir borcunun bulunup bulunmadığını ve ayrıca su, doğal gaz, elektrik ve belediyeye bina vergisinin ödenip ödenmediğinin araştırılması gerekir. Varsa borçlarını satıştan önce sahibine ödetilerek borçsuz ve temiz bir şekilde satışa gidilmesi gerekir. Aksi taktirde yeni sahibi dairenin eski borçlarından müteselsil sorumludur. Yine bina yönetiminden bina görevlisinin tazminatının, fazla mesailerinin ödenip ödenmediğini öğrenmenizde fayda vardır. Örneğin; sorumsuz bir yönetici fazla mesai yapan görevliye ücret ödemiyor veya ödediği halde herhangi bir kayıt altına almıyor ise, görevlinin şikayeti üzerine binaya büyük cezalar kesilebilmekte ve yine dairenin yeni sahibi bu cezadan müteselsil sorumludur.

5-) Tapu dairesinde satış için gittiğinizde, tapu memurları size "Satışı kaçtan gösterelim?" veya belediyeden asgari beyan değeri istiyor ve satışı o beyan değerlerinin altında göstermeyelim vs. diyebiliyor. Ancak Maliye bu konuda çok net ve kanunla belitmiştir. Maliye Belediyenin beyan değerini falan önemsemiyor. Az bulduğu veya şüphe duyduğu daireler ile ilgili araştırma yaparken çevredeki dairelerin satış bedelleri vs. bakıyor ve sizin beyan ettiğiniz tutar az ise aradan 10 yılda geçse gecikme faizi ile birlikte sizden tahsil ediyor. Yani işin özü; Daireyi kaç liraya satın aldıysanız onu yazın veya yazdırın.
6-) Tapu işlemleri bittiğinde 3 ay içinde dairenin bağlı bulunduğu belediye hesap işlerine giderek siz, satıcı olarak dairenizi sattığınızı, sizde alıcı olarak bu daireyi aldığınızı beyan etmelisiniz. Aksi takdirde belediye her ikinize de cezalı vergi tahakkuk eder.






Ücretsiz Apartman Site Yönetim Programı

Başlangıç planı şimdi ve her zaman ücretsiz


İlgili Başlıklar